KLÄTTRA

KLÄTTRA

BÖRJA KLÄTTRA

Om du vill prova på att klättra är det perfekt att komma till oss på onsdagar, då behöver du inga förkunskaper och vi har instruktörer på plats som säkrar på repväggen, vi har även två bouldergråttor där man kan klättra fritt.

På onsdagar är det drop-in och alla är välkomna att komma och klättra. Det kostar 60kr och då ingår både topprepsklättring och bouldering.
Vill du hyra skor kostar det 20kr. Sele ingår alltid.

Om du gillar att klättra tycker vi att det vore jätteroligt om du vart medlem.
När du är medlem kan du även komma och klättra på måndagar och även andra dagar som medlemmar med nyckel klättrar på. Om ni skulle vilja klättra en annan dag går det även att låna nyckel.

Innan man får säkra på repväggen så måste man lära sig det, om barn vill klättra kan föräldrarna lära sig att säkra. Vi hjälper dig och visar hur du ska göra så du kommer igång. Vi rekommenderar även att ni ska gå en grönt kort kurs. Självklart kan ni klättra i bouldergråttorna om ni inte kan säkra.

Klätterdiscipliner

Topprepsklättring klättrar du på en repvägg, en hög vägg där repet sitter i taket. I denna typ av klättring blir eventuellt fall kort. För den som klättrar krävs inga förkunskaper men den som säkrar måste kunna detta. Denna typ av klättring kan man prova på hos oss på onsdagar.

Bouldering klättrar du på en låg vägg med en tjockmatta under. Bouldering kan man göra ensam och den enda utrustningen som behövs är ett par skor. Denna typ av klättring kan man prova på hos oss på onsdagar i våra två bouldergråttor.

Ledklättring klättrar du också på en repvägg fast med repet på golvet, repet sätts sedan i karbiner på väggen som blir den högsta punkten vid ett fall vilket gör att det kan bli långa fall. För denna typ av klättring krävs det att både den som klättrar och den som säkrar måste veta hur man gör.

Klätterkurser

För inomhus klättring finns det två kurser att går för att lära sig att säkra.

Topperepsklättringskurs är den första kursen, målet med denna kurs är att lära sig att topprepsklättra och topprepssäkra självständigt på inomhusväggar. Denna kurs är normalt två tillfällen och vid avklarad kurs erhåller man ett ”grönt kort” som ska bäras i selen för att visa att man kan säkra.

Ledklättringskurs är den andra kursen, för att gå denna kurs krävs det att man har ett grönt kort. Under denna kurs lär man sig att klättra och säkra vid ledklättring. Även denna kurs är normalt två tillfällen och vid avklarad kurs erhåller man ett ”rött kort” även detta ska bäras i selen.

I Tranås erbjuder vi just nu ingen av dessa kurser men det finns klubbar och företag i närliggande områden som erbjuder dem.
De närmsta är i Sävsjö, Gränna, Jönköping och Linköping. Ni kan hitta kontaktuppgifter till samtliga instruktörer här.

Om det finns intresse hos flera medlemmar att gå en kurs kan klubben anordna detta genom att bjuda in en instruktör.

BLI MEDLEM